Duurzame keuzes voor materiaal en proces

Met nieuwe woonconcepten die inspelen op actuele vragen brengt Koninklijke BAM Groep de missie ‘building a sustainable tomorrow’ in praktijk.

Bouwen met hout voorkomt de productie van steen en beton

Wereldwijd wordt hout als duurzaam materiaal gekozen

Houtbouw wordt door de overheid en onze opdrachtgevers steeds vaker als een van de duurzaamheidscriteria meegegeven. En dat is niet zo vreemd. Volgens maatschappelijke organisaties vervult houtbouw een belangrijke rol in het verduurzamen van onze woningbouw. Tijdens de groeifase van hout slaan bomen CO2 op en daarnaast is hout zelf licht, herbruikbaar en circulair toepasbaar. In veel delen van de wereld wordt al jaren-, soms zelfs eeuwenlang met hout gebouwd. Het voorkomt het gebruik van steen en beton, die voor een hoge CO2-uitstoot zorgen. Natuurlijk is het belangrijk om verantwoord met de grondstof om te gaan. BAM Wonen werkt al sinds 2008 uitsluitend met gecertificeerd hout en is al jaren in de bovenste regionen van de Forest50 te vinden. BAM ontwikkelt eigen houtbouwconcepten en gebruikt daarvoor duurzaam hout.

Houtskeletbouw in combinatie met massieve houtbouw

Alles is van hout – maar dat hoef je niet te zien

Flow is een combinatie van houtskeletbouw (HSB) en massieve houtbouw (CLT). De dragende wanden en vloeren bestaan uit houtskeletbouwelementen, net als de gordingenkap. In de trapkern is een aantal stabiliteitswanden van massief hout opgenomen. Flow maakt optimaal gebruik van hout door middel van droge verbindingen. Hierdoor is alles remontabel. Voor iedere woning geldt dat de afwerking compleet naar eigen inzicht kan worden uitgevoerd. Ook de buitengevel kan naar eigen inzicht en woonwensen worden ontworpen en bekleed.

Droge verbindingen zorgen voor een hoge BCI-score

Biobased materialen en droge verbindingen maken ieder huis remontabel én herbruikbaar

Flow kiest voor biobased en lichte materialen, zoals hout. Ook wordt voornamelijk gewerkt met droge verbindingen. De toepassing van deze materialen en werkwijzen biedt nieuwe mogelijkheden om de assemblage te vereenvoudigen en remontabel te bouwen. Het draagt bovendien bij aan energiezuiniger produceren en het vergroten van de circulariteit van materialen. BAM Wonen scoort hierdoor zeer goed als het gaat om de Building Circularity Index (BCI). Dit is een wetenschappelijk onderbouwde en in de praktijk beproefde methode om de circulariteit van een vastgoedobject vast te stellen. Naast de keuze voor materiaalgebruik wordt ook de losmaakbaarheid van materialen in deze score meegenomen. Met andere woorden: zijn de diverse onderdelen gemakkelijk te assembleren en dan goed herbruikbaar? Met Flow is het antwoord, afgezien van de fundering en de vloer van de begane grond, volmondig ja.

Zo duurzaam mogelijk werken

Flow produceert huizen met zonne-energie en elektrisch materieel

Door off-site met hout en modulair te bouwen, zorgen de woningen voor een significante CO2-reductie. Het werk kan energiezuiniger, veiliger, minder arbeidsintensief en met veel minder transportbewegingen worden verzet. De daken van de fabriek waarin off-site wordt gewerkt, zijn volledig bedekt met zonnepanelen zodat de fabriek in eigen stroombehoefte voorziet. Het materieel dat in de werkplaats wordt gebruikt, is voornamelijk elektrisch zodat ook dit door zonne-energie wordt aangedreven.

Flow voldoet aan huidige eisen op het gebied van duurzaamheid – en méér

Trots op onze milieuprestaties

BAM Wonen wil inspelen op de vraag vanuit de markt naar betaalbare woningen, die bijdragen aan de duurzaamheidsopgave. Bouwen met hout en lichte, vaak biobased materialen biedt nieuwe mogelijkheden om assemblage te vereenvoudigen en remontabel en dus op termijn circulair te bouwen. Hiermee spelen we in op de huidige eisen rondom milieuprestaties. Flow voldoet aan:

 

  • de BENG 2-norm en optioneel aan meer, afhankelijk van klantwensen;
  • de MPG-norm: we voldoen momenteel al aan de eisen van 2030 en zitten op een score van 0,5;
  • de eisen van het bouwbesluit: we zitten ruim boven de gestelde eisen;
  • de BCI-index: we scoren excellent op losmaakbaarheid en duurzaamheid qua materiaal;
  • de eisen van Het Nieuwe Normaal: we scoren excellent op de MPG-norm en op losmaakbaarheid;
  • de normen van Active House Radar: een visie op gebouwen die de levens van hun bewoners gezonder en comfortabeler maakt, zonder het klimaat en het milieu negatief te beïnvloeden.

Energiezuinig in alle gebruiksfases

Bouwen met hout leent zich voor energiezuinig wonen

Flow kiest voor de toepassing van biobased en lichte materialen, waaronder hout. De toepassing van deze materialen biedt nieuwe mogelijkheden om de assemblage te vereenvoudigen en remontabel te bouwen. Het draagt bovendien bij aan energiezuiniger produceren en zelfs de opslag van CO2. Maar niet alleen tijdens de bouw zijn deze woningen energiezuiniger. Bouwen met hout maakt het mogelijk alternatieve installaties te gebruiken voor de energiecomponent van de woning. Zo leent de woning zich vanwege de relatief lichte materialen goed voor elektrisch verwarmen en daarbij het gebruik van zonnepanelen. Hierdoor wordt ook de woonfase energiezuiniger met een lagere CO2-footprint.

Aandacht voor fysiek, mentaal en sociaal welzijn

Natuurlijke materialen en bouwfysische principes creëren een aangenaam binnenklimaat

BAM Wonen vindt dat nieuwbouwwoningen moeten bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van bewoners. Woonconsumenten verlangen onbewust naar woningen die zij naar individuele gebruikerswensen kunnen invullen, met in het bijzonder aandacht voor fysiek, mentaal en sociaal welzijn. Omdat binnen Flow gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen en natuurlijke bouwfysische principes, wordt een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd. In het ontwerp is extra aandacht voor kleur, materialisatie, menselijke maat en verhoudingen. Hout werkt bovendien geluiddempend, wat zorgt voor een aangename akoestiek.

Hout creëert een dag- nachtritme

Meer dan alleen duurzaam

Doordat hout een natuurlijk materiaal is, draagt het bij aan het op peil houden van de vochtwaarden in een woning. Door het natuurlijke, vochtregulerende karakter van massief hout heb je minder last van allergieën en infecties van luchtwegen en zijn schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief. Dat bezorgt bewoners een extra gevoel van comfort. Massief hout voelt daarnaast warm aan. Een houten woning heeft een lage soortelijke massa en een laag thermisch accumulerend vermogen. Hierdoor slaat het houten casco op warme zomerdagen minder warmte op en straalt ‘s nachts minder warmte uit. Door de lage soortelijke massa koelt de woning ‘s nachts sneller af. Zomernacht ventilatie zorgt ervoor dat de warme binnenlucht die zich gedurende een zomerse dag ontwikkelt, ‘s nachts snel de woning uit ventileert. Door biobased isolatie en dampopen te bouwen, kan de woning ook vocht opnemen en afgeven, zonder dat dit ten koste gaat van de isolatiewaarde. Zo ontstaat een beter en gezonder leefklimaat voor de bewoners.

De modelwoning of de fabriek bezoeken? Neem contact met ons op.

Contact

Meer weten over de mogelijkheden van Flow?

Vragen over BAM Flow? Mail of bel ons vooral, neem contact op met een van onze experts.

Laura Mouthaan

Persvoorlichting

06 11 21 53 36

Romy Ran

Commercieel Manager Zuidwest

06 15 45 49 27

Denice Kooymans

Commercieel Manager Noordwest

06 25 10 71 30
BAM Flow Beau Contact

Beau Gubbels

Commercieel Manager Zuid

06 21 69 64 65
Bam Flow Angela

Angela Vorsselman

Commercieel Manager Utrecht & Noordoost

06 15 47 15 49

Veelgestelde vragen

Houtbouw is en blijft toch duurder?

Dat hoeft niet. Zo kan door de lichte bouwmethode bespaard worden op de funderingen, transportbewegingen en materieel, en door de prefabricage is een zeer korte bouwtijd mogelijk. Daarnaast zijn bij modulaire (houtbouw)concepten de ontwerpkosten, risicoreserveringen en financieringskosten lager, en staan er door de snelle bouwtijd eerder inkomsten (bijvoorbeeld verhuur) tegenover, en door het modulaire concept (vaak losmaakbaar) ook een hogere restwaarde. Dankzij de invoering van de CO2 taks (naar minimaal 125 EUR / ton CO2 in 2030) zal hout niet in prijs stijgen, terwijl staal, baksteen en beton met respectievelijk 15%, 20% en 30% zullen stijgen. Door de verwachte opschaling (meerdere modulaire industriële houtbouw fabrieken in aanbouw) wordt verwacht dat de kosten van (industriële) woningbouw in hout verder zullen dalen in de nabije toekomst. Indien dit in de toekomst gepaard gaat met een belasting op materialen met een hoge uitstoot, dan zal de totale kostenbalans naar verwachting in het voordeel van houtbouw uitvallen. De verwachte daling van de materiaalkosten dankzij de schaalvergroting komt boven op een verwachte stijging in waarde van houten gebouwen. Hier is verder onderzoek nodig voor de Nederlandse context, maar een goed uitgevoerde houten woning (zeker in CLT) lijkt een hogere waardering te hebben dan een traditioneel uitgevoerde woning. Dit als gevolg van beleving, duurzaamheid, en een verhoogd wooncomfort. Dit positieve gezondheidsaspect van houten gebouwen, soms leidend tot een hoge productiviteit, lager verzuim en hogere waardering van gebruikers, zal naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Is al dat transport niet vervuilend?

Dat hoeft niet. Zo kan door de lichte bouwmethode bespaard worden op de funderingen, transportbewegingen en materieel, en door de prefabricage is een zeer korte bouwtijd mogelijk. Daarnaast zijn bij modulaire (houtbouw)concepten de ontwerpkosten, risicoreserveringen en financieringskosten lager, en staan er door de snelle bouwtijd eerder inkomsten (bijvoorbeeld verhuur) tegenover, en door het modulaire concept (vaak losmaakbaar) ook een hogere restwaarde. Dankzij de invoering van de CO2 taks (naar minimaal 125 EUR / ton CO2 in 2030) zal hout niet in prijs stijgen, terwijl staal, baksteen en beton met respectievelijk 15%, 20% en 30% zullen stijgen. Door de verwachte opschaling (meerdere modulaire industriële houtbouw fabrieken in aanbouw) wordt verwacht dat de kosten van (industriële) woningbouw in hout verder zullen dalen in de nabije toekomst. Indien dit in de toekomst gepaard gaat met een belasting op materialen met een hoge uitstoot, dan zal de totale kostenbalans naar verwachting in het voordeel van houtbouw uitvallen. De verwachte daling van de materiaalkosten dankzij de schaalvergroting komt boven op een verwachte stijging in waarde van houten gebouwen. Hier is verder onderzoek nodig voor de Nederlandse context, maar een goed uitgevoerde houten woning (zeker in CLT) lijkt een hogere waardering te hebben dan een traditioneel uitgevoerde woning. Dit als gevolg van beleving, duurzaamheid, en een verhoogd wooncomfort. Dit positieve gezondheidsaspect van houten gebouwen, soms leidend tot een hoge productiviteit, lager verzuim en hogere waardering van gebruikers, zal naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Is houtbouw slecht voor het milieu en de bossen

Daar waar traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton steeds schaarser worden, groeit duurzaam geproduceerd hout (net als andere biobased bouwmaterialen) soms wel meerdere malen terug binnen de levensduur van het product of gebouw. Hiermee is het een eindeloos hernieuwbaar materiaal. Een bos wordt duurzaam beheerd als er nooit meer bos wordt geoogst dan er bijgroeit, en de vitaliteit, biodiversiteit en CO2-opslag wordt gehandhaafd of verbeterd. Bovendien moeten bij duurzaam bosbeheer de andere ecologische functies zoals wateropslag en fijnstof opvang worden geborgd, en de sociaal-economische functies zoals het welzijn van arbeiders en de rechten van de lokale bevolking worden gerespecteerd. Duurzaam bosbeheer wordt in Europa geborgd via nationale bosbouwwetgeving van lidstaten, maar in veel gevallen wordt er aan nog strengere richtlijnen voldaan door de hele houtketen te certificeren middels FSC of PEFC. In Nederland is deze aanvullende certificering verplicht voor (semi) overheden sinds 2015. Als gevolg hiervan is praktisch al het in Nederland toegepaste naaldhout en plaatmateriaal FSC- of PEFC-gecertificeerd, en wordt er dus per definitie niet bij gedragen aan ontbossing.

Is hout niet minder stabiel dan beton?

Beton heeft kwaliteit om heel veel druksterkte, maar geen treksterkte. Daarom moet beton altijd gewapend worden met staal. Hout heeft zowel hoge druk als treksterkte daarnaast is het makkelijk bewerkbaar en in basis licht van gewicht, dus zeer geschikt bouwmateriaal om woningen mee te bouwen. Binnen Flow wordt de stabiliteit in de kern opgelost. Om de woning volledig en conceptueel stabiel te bouwen, wordt een stabiliteitsmodule toegepast, die verwerkt is in de badkamer. Het werkt compleet anders dan beton. De stabiliteit moet wel uitgerekend worden waar je dat er bij beton gratis bijkrijgt.

Is hout wel weersbestendig?

Het hout dat gebruikt worden voor de draagconstructie in HSB-bouw of massiefhout gaat in principe eindeloos mee. Het hout wordt niet blootgesteld aan de weersinvloeden. En zolang het hout niet nat en/of goed geventileerd wordt, zal het niet gevoelig zijn voor biologische aantasting.

Houtbouw is bouwtechnisch toch minderwaardig?

Met de sterkte en stijfheid van de nieuwste massiefhoutsystemen kan eenvoudig voldaan worden aan de eisen van het huidige bouwbesluit of kunnen deze eisen zelfs worden overtroffen. Sterker nog, door het lichte gewicht in combinatie met de relatief hoge sterkte, is (zeker geoptimaliseerd) hout structureel gezien één van de meeste efficiënte bouwmaterialen ter wereld. Houten gebouwen zijn licht en flexibel, en zullen daarom minder snel bezwijken en minder schade oplopen in het geval van een aardbeving. Hout is daarom ook geschikt voor hoogbouw.

Waar komt al dat hout vandaan?

BAM staat al jaren in de top 3 van de FSC Forest50 Ranking 2020 (opgesteld door FSC Nederland in samenwerking met Cobouw 50). Daarmee wordt BAM met zijn activiteiten in Nederland beloond voor z’n inspanningen wat betreft toepassing van duurzaam hout en de communicatie daarover. 99% van het hout dat BAM inkoopt, is gecertificeerd hout, dus aantoonbaar afkomstig uit goed beheerde bossen. Daarnaast zet BAM zich actief in voor een groter volume hout in de bouw. Hiermee onderstreept BAM haar ambities voor duurzaamheid en circulariteit. De toepassing van duurzaam hout is een van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. Waar de productie van de meeste bouwmaterialen energie-intensief is, en gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot, legt een duurzaam beheerd bos juist CO2 vast. Bovendien is hout als hernieuwbare grondstof hét circulaire bouwmateriaal bij uitstek. In samenwerking met een groep koplopers in de bouw, waaronder de genoemde bedrijven, probeert FSC Nederland die kwaliteiten van houtgebruik in de bouw te promoten en innovaties te stimuleren.

Hoe duurzaam ben ik qua CO2-uitstoot als ik een houten woning heb?

Met een houten woning wordt ten opzichte van warme gietbouw CO2 gereduceerd door een veel sneller, efficiënter en volledig gedigitaliseerd bouwproces met minder afval. Maar ook in de productiefase heb je minder CO2-uitstoot door het gebruik van hout en andere biobased materialen. Tijdens de bouwfase is de CO2-uitstoot van warme gietbouwconstructie 4.341 kg eq per woning. Bij het nieuwe bouwproces is de CO2-uitstoot naar verwachting 1.540 kg eq per woning. Dus ca. 65% minder energieverbruik per woning. Deze besparing realiseren BAM-ondernemingen. Tijdens de productiefase van warme gietbouw wordt 29.520 kg eq per woning uitgestoten Bij het nieuwe bouwproces is dat naar verwachting 20.102 kg eq per woning Dus ca. 30% minder energieverbruik per woning. Deze besparing realiseren toeleveranciers. Hierbij is ervan uitgegaan dat de emissiefactor voor duurzaam geproduceerd hout 0 is. Reken je met een negatieve emissiefactor (per m3 hout wordt 900kg CO2 eq opgeslagen) dan wordt er nog meer energie en CO2-uitstoot bespaard.

Staat je vraag er niet tussen?

Vraag het een van onze experts.