Ongekende ontwerpvrijheid in gestandaardiseerde woningbouw

Met geavanceerde digitale technieken en modulaire componenten maakt Flow Flex duurzaam, snel en betaalbaar maatwerk mogelijk op iedere kavel en met elke gewenste uitstraling.

Modulaire componenten zorgen voor ongekende flexibiliteit

Trap, badkamer, energie-module en meterkast met toilet

Met Flow Flex biedt BAM Wonen een ongekende ontwerpvrijheid in gestandaardiseerde, grondgebonden woningbouw aan. Met geavanceerde digitale technieken en modulaire componenten wordt maatwerk op iedere kavel mogelijk. Lengte en breedte, maar ook indeling, afwerking, gevel, kapconstructie en uitstraling zijn flexibel aan te passen aan de eigen stijl. Ook is er verrassend veel ruimte voor de persoonlijke wensen van toekomstige bewoners, waardoor het voor iedere architect een feestje wordt. De vier belangrijkste modulaire componenten zijn de trap, waarin al het leidingwerk wordt weggewerkt, de energiemodule waarin alle installaties worden geplaatst, de badkamer en de meterkast met toilet. De meterkast met toilet wordt wind- en waterdicht gemaakt en alvast op de bouwplaats neergezet, zodat nutsbedrijven de benodigde aansluitingen en bijvoorbeeld ook de waterleidingen voor het toilet in orde kunnen maken. De rest van de woning wordt off-site gebouwd en later om de meterkast heen geplaatst.

Play video Stop video

Alles tussen 4,2 en 6 meter breed

Woningafmetingen flexibel en niet langer in beton gegoten

De maatvoering van toekomstige huizen is niet langer in beton gegoten. Met hout kun je flexibel bouwen. Dus ook wat kleiner, wanneer de locatie, het budget, de markt of de doelgroep daarom vragen. Of wat groter, wanneer de kavels ruim zijn. Binnen Flow Flex kun je namelijk niet alleen spelen met de indeling van woningen, maar ook met de uitstraling en het formaat, breedte en diepte. Gevels kunnen met maximale ontwerpvrijheid gestalte krijgen. Voor ontwikkelaars en andere opdrachtgevers biedt dit mooie kansen. Flow Flex bouwt woningen tussen 4,2 en 6 meter breed. Houtbouw biedt al met al dus veel ontwerpvrijheid, wat de mogelijkheden voor stedenbouwkundige inpassing vergroot.

Flow Flex laat bewoners tot laat in het bouwproces wensen uitspreken

Gebruiksvriendelijk voor woonconsumenten

Niet alleen opdrachtgevers krijgen binnen Flow Flex alle vrijheid en ruimte. Ook de toekomstige bewoners van deze huizen krijgen hun eigen plek in dit proces. Bij houtbouw kun je tot op het laatste moment in het bouwproces nog keuzes maken of veranderingen aanbrengen. Bewoners hebben de vrijheid een eigen indeling te kiezen en kosten en besparingen daarvan worden direct inzichtelijk. Zo creëren bewoners eenvoudig hun eigen, persoonlijke plekje waarop ze trots kunnen zijn.

Grote ontwerpvrijheid geeft veel variatie

Geen eenheidsworst en voldoen aan eisen van welstand

Bouwen met hout geeft een grote ontwerpvrijheid. Dat vergroot de mogelijkheden voor stedenbouwkundige inpassing en maakt Flow voor iedere architect een feestje. Door vergaande digitalisering en industrialisatie is het mogelijk om veel variatie aan te bieden en unieke woningen te produceren met eigen gevels en uitstraling. Hiermee kun je als opdrachtgever eindeloos experimenteren, diverse architectuurstijlen ontwikkelen en daarmee inspelen op de eisen van de welstand.

Parametrisch ontwerpen

Industrialisering en digitalisering zorgen voor precisiewerk

Met Flow Flex zet BAM Wonen in op industrialisering, robotisering en digitalisering van ontwerp en bouw. Wij zetten geavanceerde platformtechnologie in, om de kwaliteit van product en proces te borgen. Verkoop- en productietekeningen worden gemaakt met behulp van de modernste technologie, zodat opdrachtgevers snel met de verkoop of verhuur aan de slag kunnen. Parametrisch ontwerpen maakt het mogelijk waardevolle data op te slaan in een materialenpaspoort, waarmee het fundament wordt gelegd voor circulair bouwen. Doordat digitale ontwerpen naadloos worden overgenomen door de productie-omgeving, wordt snel, efficiënt en foutloos gewerkt. Alle onderdelen kunnen later opnieuw worden benut en door de toepassing van biobased materialen zoals hout is assemblage eenvoudig. Dat maakt Flow Flex tot een uniek en duurzaam woningconcept. En de bouwtijd? Die wordt dankzij onze innovatieve bouwmethode verkort met maar liefst 75 procent: van circa twaalf tot slechts drie maanden.

File to factory

Digitale bouwtekeningen gaan rechtstreeks naar de productielocatie

File to factory staat voor het digitaliseren van het productieproces. Binnen Flow Flex worden digitale ontwerpen naadloos overgenomen door de productie-omgeving. Dat werkt snel, efficiënt en foutloos. En dat scheelt tijd en geld! De toepassing van hout in combinatie met file to factory in het woningconcept zorgt voor unieke woningen in een gestandaardiseerd proces.

Houtbouw zorgt voor energiezuiniger bouwen én wonen

Flow Flex is een duurzaam woningconcept

Houtbouw wordt steeds vaker als een van de duurzaamheidscriteria meegegeven door opdrachtgevers. Volgens maatschappelijke organisaties vervult houtbouw namelijk een belangrijke rol in het verduurzamen van de woningbouw. Binnen Flow Flex kiezen wij voor lichte materialen, zoals hout. Hierdoor wordt assemblage vereenvoudigd en kan er remontabel worden gebouwd. Het draagt bij aan energiezuiniger produceren, de opslag van CO2 en het vergroten van de circulariteit van materialen.

Aandacht voor fysiek, mentaal en sociaal welzijn

Natuurlijke materialen en bouwfysische principes creëren aangenaam binnenklimaat

BAM Wonen vindt dat nieuwbouwwoningen moeten bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van bewoners. Woonconsumenten verlangen onbewust naar woningen die zij naar individuele gebruikerswensen kunnen invullen, met in het bijzonder aandacht voor fysiek, mentaal en sociaal welzijn. Omdat binnen Flow gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen en natuurlijke bouwfysische principes, wordt een gezond en comfortabel binnenklimaat gerealiseerd. In het ontwerp is extra aandacht voor kleur, materialisatie, menselijke maat en verhoudingen. Hout werkt bovendien geluiddempend, wat zorgt voor een aangename akoestiek.

Hout creëert een dag- nachtritme

Niet alleen duurzaam

Doordat hout een natuurlijk materiaal is, draagt het bij aan het op peil houden van de vochtwaarden in een woning. Door het natuurlijke, vochtregulerende karakter van massief hout heb je minder last van allergieën en infecties van luchtwegen en zijn schimmels, huisstofmijt, virussen en bacteriën minder actief. Dat bezorgt bewoners een extra gevoel van comfort. Massief hout voelt daarnaast warm aan. Hout heeft een hoge thermische massa, waardoor het warmte of kou gemakkelijk opslaat. Je woning warmt overdag snel op en koelt in de nacht weer af. Zo zorgt het gebruik van hout voor een gezond binnenklimaat en een lager energieverbruik.

Persoonlijke accenten aanbrengen

Toekomstige bewoners maken eigen keuzes in Homestudios

Flow Flex maakt duurzame en betaalbare huizen mogelijk, die bijdragen aan het welzijn van hun bewoners. In de afwerking die de consument kiest in de Homestudios wordt onder andere aandacht besteed aan kleur, materialisatie, menselijke maat en verhoudingen. Flow Flex biedt geen standaardwoningen, maar geeft zowel opdrachtgevers als bewoners alle vrijheid om van een huis hun thuis te maken. Particulieren zijn daarom welkom in Homestudios, het ‘experience center’ van BAM in Utrecht. Hier kunnen zij al hun persoonlijke keuzes maken voor keukens, badkamers, vloeren en tegels maar ook voor een uitbouw, dakkapel, indeling enzovoorts.

Flow levert eerst grondgebonden woningen, later ook hoogbouw

Straks ook de lucht in?

Het is tijd voor een nieuwe generatie woningen. Flow zorgt voor een innovatief, circulair, duurzaam, flexibel en betaalbaar woningconcept. In eerste instantie worden binnen Flow grondgebonden woningen gerealiseerd. De volgende uitdaging ligt in hoogbouw. En natuurlijk heeft BAM Wonen ook die handschoen al opgepakt. Wordt vervolgd!

De modelwoning of de fabriek bezoeken? Neem contact met ons op.

Contact

Meer weten over de mogelijkheden van Flow?

Vragen over BAM Flow? Mail of bel ons vooral, neem contact op met een van onze experts.

Ferdy Rijs

Persvoorlichting

06 11 19 93 52

Romy Ran

Commercieel Manager Zuidwest

06 15 45 49 27

Denice Kooymans

Commercieel Manager Noordwest

06 25 10 71 30
BAM Flow Beau Contact

Beau Gubbels

Commercieel Manager Zuid

06 21 69 64 65
Bam Flow Angela

Angela Vorsselman

Commercieel Manager Utrecht & Noordoost

06 15 47 15 49

Veelgestelde vragen

Houtbouw is en blijft toch duurder?

Dat hoeft niet. Zo kan door de lichte bouwmethode bespaard worden op de funderingen, transportbewegingen en materieel, en door de prefabricage is een zeer korte bouwtijd mogelijk. Daarnaast zijn bij modulaire (houtbouw)concepten de ontwerpkosten, risicoreserveringen en financieringskosten lager, en staan er door de snelle bouwtijd eerder inkomsten (bijvoorbeeld verhuur) tegenover, en door het modulaire concept (vaak losmaakbaar) ook een hogere restwaarde. Dankzij de invoering van de CO2 taks (naar minimaal 125 EUR / ton CO2 in 2030) zal hout niet in prijs stijgen, terwijl staal, baksteen en beton met respectievelijk 15%, 20% en 30% zullen stijgen. Door de verwachte opschaling (meerdere modulaire industriële houtbouw fabrieken in aanbouw) wordt verwacht dat de kosten van (industriële) woningbouw in hout verder zullen dalen in de nabije toekomst. Indien dit in de toekomst gepaard gaat met een belasting op materialen met een hoge uitstoot, dan zal de totale kostenbalans naar verwachting in het voordeel van houtbouw uitvallen. De verwachte daling van de materiaalkosten dankzij de schaalvergroting komt boven op een verwachte stijging in waarde van houten gebouwen. Hier is verder onderzoek nodig voor de Nederlandse context, maar een goed uitgevoerde houten woning (zeker in CLT) lijkt een hogere waardering te hebben dan een traditioneel uitgevoerde woning. Dit als gevolg van beleving, duurzaamheid, en een verhoogd wooncomfort. Dit positieve gezondheidsaspect van houten gebouwen, soms leidend tot een hoge productiviteit, lager verzuim en hogere waardering van gebruikers, zal naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Is al dat transport niet vervuilend?

Dat hoeft niet. Zo kan door de lichte bouwmethode bespaard worden op de funderingen, transportbewegingen en materieel, en door de prefabricage is een zeer korte bouwtijd mogelijk. Daarnaast zijn bij modulaire (houtbouw)concepten de ontwerpkosten, risicoreserveringen en financieringskosten lager, en staan er door de snelle bouwtijd eerder inkomsten (bijvoorbeeld verhuur) tegenover, en door het modulaire concept (vaak losmaakbaar) ook een hogere restwaarde. Dankzij de invoering van de CO2 taks (naar minimaal 125 EUR / ton CO2 in 2030) zal hout niet in prijs stijgen, terwijl staal, baksteen en beton met respectievelijk 15%, 20% en 30% zullen stijgen. Door de verwachte opschaling (meerdere modulaire industriële houtbouw fabrieken in aanbouw) wordt verwacht dat de kosten van (industriële) woningbouw in hout verder zullen dalen in de nabije toekomst. Indien dit in de toekomst gepaard gaat met een belasting op materialen met een hoge uitstoot, dan zal de totale kostenbalans naar verwachting in het voordeel van houtbouw uitvallen. De verwachte daling van de materiaalkosten dankzij de schaalvergroting komt boven op een verwachte stijging in waarde van houten gebouwen. Hier is verder onderzoek nodig voor de Nederlandse context, maar een goed uitgevoerde houten woning (zeker in CLT) lijkt een hogere waardering te hebben dan een traditioneel uitgevoerde woning. Dit als gevolg van beleving, duurzaamheid, en een verhoogd wooncomfort. Dit positieve gezondheidsaspect van houten gebouwen, soms leidend tot een hoge productiviteit, lager verzuim en hogere waardering van gebruikers, zal naar verwachting een steeds belangrijkere rol gaan spelen.

Is houtbouw slecht voor het milieu en de bossen

Daar waar traditionele bouwmaterialen zoals staal en beton steeds schaarser worden, groeit duurzaam geproduceerd hout (net als andere biobased bouwmaterialen) soms wel meerdere malen terug binnen de levensduur van het product of gebouw. Hiermee is het een eindeloos hernieuwbaar materiaal. Een bos wordt duurzaam beheerd als er nooit meer bos wordt geoogst dan er bijgroeit, en de vitaliteit, biodiversiteit en CO2-opslag wordt gehandhaafd of verbeterd. Bovendien moeten bij duurzaam bosbeheer de andere ecologische functies zoals wateropslag en fijnstof opvang worden geborgd, en de sociaal-economische functies zoals het welzijn van arbeiders en de rechten van de lokale bevolking worden gerespecteerd. Duurzaam bosbeheer wordt in Europa geborgd via nationale bosbouwwetgeving van lidstaten, maar in veel gevallen wordt er aan nog strengere richtlijnen voldaan door de hele houtketen te certificeren middels FSC of PEFC. In Nederland is deze aanvullende certificering verplicht voor (semi) overheden sinds 2015. Als gevolg hiervan is praktisch al het in Nederland toegepaste naaldhout en plaatmateriaal FSC- of PEFC-gecertificeerd, en wordt er dus per definitie niet bij gedragen aan ontbossing.

Is hout niet minder stabiel dan beton?

Beton heeft kwaliteit om heel veel druksterkte, maar geen treksterkte. Daarom moet beton altijd gewapend worden met staal. Hout heeft zowel hoge druk als treksterkte daarnaast is het makkelijk bewerkbaar en in basis licht van gewicht, dus zeer geschikt bouwmateriaal om woningen mee te bouwen. Binnen Flow wordt de stabiliteit in de kern opgelost. Om de woning volledig en conceptueel stabiel te bouwen, wordt een stabiliteitsmodule toegepast, die verwerkt is in de badkamer. Het werkt compleet anders dan beton. De stabiliteit moet wel uitgerekend worden waar je dat er bij beton gratis bijkrijgt.

Is hout wel weersbestendig?

Het hout dat gebruikt worden voor de draagconstructie in HSB-bouw of massiefhout gaat in principe eindeloos mee. Het hout wordt niet blootgesteld aan de weersinvloeden. En zolang het hout niet nat en/of goed geventileerd wordt, zal het niet gevoelig zijn voor biologische aantasting.

Houtbouw is bouwtechnisch toch minderwaardig?

Met de sterkte en stijfheid van de nieuwste massiefhoutsystemen kan eenvoudig voldaan worden aan de eisen van het huidige bouwbesluit of kunnen deze eisen zelfs worden overtroffen. Sterker nog, door het lichte gewicht in combinatie met de relatief hoge sterkte, is (zeker geoptimaliseerd) hout structureel gezien één van de meeste efficiënte bouwmaterialen ter wereld. Houten gebouwen zijn licht en flexibel, en zullen daarom minder snel bezwijken en minder schade oplopen in het geval van een aardbeving. Hout is daarom ook geschikt voor hoogbouw.

Waar komt al dat hout vandaan?

BAM staat al jaren in de top 3 van de FSC Forest50 Ranking 2020 (opgesteld door FSC Nederland in samenwerking met Cobouw 50). Daarmee wordt BAM met zijn activiteiten in Nederland beloond voor z’n inspanningen wat betreft toepassing van duurzaam hout en de communicatie daarover. 99% van het hout dat BAM inkoopt, is gecertificeerd hout, dus aantoonbaar afkomstig uit goed beheerde bossen. Daarnaast zet BAM zich actief in voor een groter volume hout in de bouw. Hiermee onderstreept BAM haar ambities voor duurzaamheid en circulariteit. De toepassing van duurzaam hout is een van de meeste effectieve mogelijkheden voor de bouwsector om het klimaatprobleem aan te pakken. Waar de productie van de meeste bouwmaterialen energie-intensief is, en gepaard gaat met een hoge CO2-uitstoot, legt een duurzaam beheerd bos juist CO2 vast. Bovendien is hout als hernieuwbare grondstof hét circulaire bouwmateriaal bij uitstek. In samenwerking met een groep koplopers in de bouw, waaronder de genoemde bedrijven, probeert FSC Nederland die kwaliteiten van houtgebruik in de bouw te promoten en innovaties te stimuleren.

Hoe duurzaam ben ik qua CO2-uitstoot als ik een houten woning heb?

Met een houten woning wordt ten opzichte van warme gietbouw CO2 gereduceerd door een veel sneller, efficiënter en volledig gedigitaliseerd bouwproces met minder afval. Maar ook in de productiefase heb je minder CO2-uitstoot door het gebruik van hout en andere biobased materialen. Tijdens de bouwfase is de CO2-uitstoot van warme gietbouwconstructie 4.341 kg eq per woning. Bij het nieuwe bouwproces is de CO2-uitstoot naar verwachting 1.540 kg eq per woning. Dus ca. 65% minder energieverbruik per woning. Deze besparing realiseren BAM-ondernemingen. Tijdens de productiefase van warme gietbouw wordt 29.520 kg eq per woning uitgestoten Bij het nieuwe bouwproces is dat naar verwachting 20.102 kg eq per woning Dus ca. 30% minder energieverbruik per woning. Deze besparing realiseren toeleveranciers. Hierbij is ervan uitgegaan dat de emissiefactor voor duurzaam geproduceerd hout 0 is. Reken je met een negatieve emissiefactor (per m3 hout wordt 900kg CO2 eq opgeslagen) dan wordt er nog meer energie en CO2-uitstoot bespaard.

Staat je vraag er niet tussen?

Vraag het een van onze experts.